Baby langdurig mishandeld: cel en tbs geëist tegen moeder

Het Openbaar Ministerie eist een jarenlange gevangenisstraf en tbs tegen een vrouw die haar eigen baby veelvuldig en langdurig mishandeld zou hebben. De vrouw van 35 uit Budel-Schoot mishandelde het meisje zo ernstig, dat het tot potentieel dodelijke verwondingen leidde. ‘Zij zal de rest van haar leven moeten omgaan met de gevolgen van het handelen van haar moeder’, leidde de officier van justitie haar strafeis van vijf jaar cel en tbs maandag in.

De zaak kwam aan het licht na een melding van Veilig Thuis in november 2022. In het ziekenhuis in Weert werd een onderkoelde baby van bijna zes maanden oud opgenomen vanwege afname in haar gewicht. Na opname van de baby, viel het medewerkers op dat de ouders naar huis gingen en zich niet verder bekommerden om hun kindje. Uit medische onderzoeken bleek het meisje meerdere breuken te hebben, onder meer in de polsen, benen, ribben en schedel.

Aangrijpende video’s

Uit verder onderzoek bleken de verwondingen vermoedelijk veroorzaakt door het langdurig en hard schudden van de baby. Dit scenario wordt ondersteund door aangrijpende video’s die de politie vindt op de telefoon van de ouders. Daarop is onder meer te zien dat het baby’tje met kleding aan in bad wordt gedaan. Het bad wordt vervolgens door haar moeder met grote kracht op en neer geschud. De ouders worden daarop als verdachte aangemerkt en daarna aangehouden. Ook de vader is als verdachte aangemerkt in het onderzoek vanwege het niet ingrijpen. Zijn zaak wordt nog beoordeeld.

Zwakbegaafd

De moeder wordt verhoord over de feiten en uitgebreid psychologisch onderzocht. Daaruit komt onder meer naar voren dat de vrouw functioneert op een zwakbegaafd niveau en kampt met een groot aantal stoornissen. Ook was er onmacht over de verzorging van de baby en dat beeld komt ook naar voren in tekstberichten van de moeder, die op haar telefoon worden gevonden van beledigende en gewelddadige aard. Volgens de officier van justitie is er gelet op de complexe problematiek, de grote kans op herhaling en de ernst van de verwijten een absolute noodzaak tot een langdurige behandeling, zoals ook door deskundigen is geadviseerd.

‘Potentieel dodelijk letsel’

Naast een behandeling is echter ook een gevangenisstraf passend voor het OM, zeker gelet op de ernst van de feiten: ‘Ze heeft haar dochtertje van zes maanden potentieel dodelijk letsel toegebracht. Hoewel het meisje de diverse incidenten heeft overleefd, is sprake van ernstig en zoals het er nu naar uitziet langdurig trauma, met name in haar gedrag. Zij zal de rest van haar leven moeten omgaan met de gevolgen van het handelen van haar moeder.’

Het OM eist een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Uitspraak is op 13 maart.