Satudarah-zaak: Dagvaarding bewust naar Duitsland verstuurd

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft in onderzoek Largo, zaak tegen Satudarah, bewust ervoor gekozen de dagvaarding voor verdachte Michel B. naar zijn laatst bekende woonadres in Ahaus, Duitsland te versturen en niet naar Oostenrijk. B. zit thans in Oostenrijk gedetineerd. Het gaat om een bewuste keuze van het OM en geen ‘blunder’, zoals sommige media beweren.

Bewuste juridische keuze

Justitie heeft gekozen voor een betekening via de juridische weg, griffie en het laatst bekende woonadres van B. te Ahaus in Duitsland. Die bewuste keuze heeft het OM gemaakt, na overleg met internationale rechtshulpexperts.

Op die manier is de Oostenrijkse overleveringsprocedure niet onnodig gefrustreerd. De Oostenrijkse autoriteiten zijn niet geconfronteerd met een verzoek tot tijdelijke overlevering van hem naar Nederland (in geval de gedetineerde er op zou staan vandaag in Zwolle aanwezig te zijn).

Bovendien was het op deze wijze voor de advocaat mogelijk, als zij gemachtigd was geweest, de onderzoekswensen kenbaar te maken.

Het hoger beroep dat B. aanspande tegen overlevering naar Nederland wordt in Oostenrijk op dinsdag 10 april behandeld.

Nietig verklaard

Vandaag is in Zwolle een pro forma/regie zitting tegen de leiders van Satudarah. Een van de gedagvaarden voor vandaag is B..

De rechtbank heeft vanmorgen de dagvaarding tegen hem nietig verklaard, omdat de dagvaarding niet naar Oostenrijk is verzonden waar hij momenteel in overleveringsdetentie zit voor de zaak Largo.