Aanklacht tegen hoofdverdachten Marengo-proces uitgebreid

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aanklachten tegen de voortvluchtige hoofdverdachte in het Marengo-proces, Ridouan T. uitgebreid met: 

  • de moord op Spyshop-medewerker Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen
  • de poging moord met een explosief onder de auto van Martin Kok op 2 juli 2016, de poging moord op Martin Kok op 8 december 2016 en de voltooide moord op Martin Kok op diezelfde dag.
  • de poging moord op Khalid B. op 5 december 2016 in Rotterdam.

De aanklacht tegen hoofdverdachte Saïd R. is uitgebreid met poging moord en voltooide moord op Martin Kok op 8 december 2016.

Handgranaten

Daarnaast  is aan de tenlastelegging van Ridouan T. toegevoegd de opdracht om de Spyshop in Nieuwegein te beschieten met een bazooka of  handgranaten naar binnen te gooien. De betrokkenheid van de verdachten komt met name naar voren in versleutelde PGP-berichten. Ook twee andere verdachten in de Marengo-zaak worden voor deze feiten vervolgd.

Het OM heeft dinsdag op de besloten terechtzitting in het  Justitieel Complex Schiphol de betrokkenheid van de verdachten uitgebreid toegelicht.

Door het OM is aan de rechtbank ook gevraagd een bevel gevangenneming af te geven voor de twee hoofdverdachten. De rechtbank heeft daarop hun gevangenneming bevolen vanwege de geschokte rechtsorde, vluchtgevaar en in het belang van het onderzoek.

Het Marengo-proces wordt 12 en 13 december voortgezet met een volgende pro forma zitting.