Bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan Nicky Verstappen

Strafzaak Nicky Verstappen

In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 verdween de 11-jarige Nicky Verstappen toen hij deelnam aan een zomerkamp op de Brunssummerheide. De volgende avond werd vlakbij het kamp zijn lichaam aangetroffen.

Het onderzoek heeft nooit stilgelegen. In een uiterste poging antwoord te krijgen op de vraag wat er met Nicky Verstappen is gebeurd, is vanaf 24 februari 2018 een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek onder 21.500 mannen uitgevoerd. Op 22 augustus 2018 maken politie en OM bekend dat er een doorbraak is in het onderzoek. De donor van de verdachte sporen die zijn aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen is bekend. Het gaat om de dan 55-jarige Jos B. die op dat moment op onbekende plek verblijft.

Dankzij de tip van een getuige kan de Spaanse politie hem enkele dagen later aanhouden in Spanje.

Inhoudelijke behandeling strafzaak

Van 28 september tot en met 16 oktober 2020 vindt de inhoudelijke behandeling plaats van de strafzaak tegen Jos B. Het OM eist 15 jaar gevangenisstraf en TBS tegen de verdachte. Ook vordert het OM de rechtbank om de verdachte te veroordelen voor het downloaden en bezit van kinderporno.

Op 20 november heeft de rechtbank uitspraak gedaan en Jos B. een gevangenisstraf van 12,5 jaar opgelegd. Het OM maakt enkele dagen later bekend in hoger beroep te gaan. Het OM is van mening dat het opzettelijk doden van de 11-jarige jongen wettig en overtuigend bewezen kan worden. Ook is het OM van oordeel dat de maatregel van TBS met dwangverpleging opgelegd moet worden.