OM in beroep tegen beslissingen in zaken vijf IS-vrouwen

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in hoger beroep gaan in de zaken tegen vijf vrouwen die in februari 2022 naar Nederland zijn overgebracht uit een kamp in Syrië. De rechtbank Rotterdam veroordeelde de vrouwen vorige week tot straffen tussen de 16 en 36 maanden, deels voorwaardelijk. Het OM had straffen van 42 tot 48 maanden geëist wegens onder meer lidmaatschap van Islamitische Staat (IS) en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De rechtbank vond een lagere straf dan geëist passend, onder meer omdat de vrouwen al vier jaar in een Koerdisch kamp hadden gezeten waar de omstandigheden erbarmelijk waren. Het OM vindt niet dat het verblijf in een kamp van invloed moet zijn op de straftoemeting.

Ook noemde de rechtbank het een onwenselijke situatie dat de vrouwen met een dubbele nationaliteit hun Nederlanderschap kunnen verliezen. Het OM is van mening dat die overweging niet in een strafrechtelijk vonnis past. Het OM vindt dat de mogelijke gevolgen die een veroordeling heeft voor het intrekken van het Nederlanderschap niet mee zouden mogen wegen in de strafmaat.

Daarnaast is het OM in beroep tegen een aantal beslissingen omtrent het bewijs en de vrijspraak van één verdachte van lidmaatschap van IS. Zij werd alleen veroordeeld omdat ze haar kind in hulpeloze toestand heeft gebracht door met haar kind naar een oorlogsgebied te reizen.