Tot 3,5 jaar cel voor drie terreurverdachten

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag celstraffen tot 3,5 jaar (42 maanden) opgelegd aan drie mannen uit Arnhem (27 en 32 jaar) en Doesburg (27 jaar). Ze zijn veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf tussen januari en november 2014. Tegen de drie had het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie op 15 januari van dit jaar gevangenisstraffen van 5 jaar, 30 maanden en 12 maanden geëist.

Terrorismefinanciering bestraft

Het is voor het eerst in Nederland dat een rechtbank terrorismefinanciering bestraft, het overmaken van geld of goederen aan een actieve jihadstrijder.

De 27-jarige man uit Arnhem, die bij de uitspraak verstek liet gaan, had op zitting verklaard “eerder in Syrië te zijn geweest voor het opzetten van een transportbedrijf”. De rechter oordeelde vandaag dat, die verklaring niet aannemelijk gemaakt is: “Het verweer van verdachte ‘niet met de gewapende strijd van doen te hebben gehad’, is niet geloofwaardig. De rechtbank veroordeelt deze verdachte daarom tot 42 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook voor hem gelden bijzondere voorwaarden, zoals gebieds- en contactverboden en elektronisch toezicht.” De Arnhemmer is schuldig bevonden aan het plegen van voorbereidingshandelingen met een terroristisch oogmerk, deelname aan een terroristische organisatie en het financieren van terrorisme.

De rechtbank veroordeelde de 32-jarige man uit Arnhem tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en diverse bijzondere voorwaarden, zoals elektronisch toezicht. De rechter veegde de bewering van deze dertiger voor hulp aan weeskinderen naar Syrië te willen van tafel: “Pas tijdens een verhoor, heel laat in het onderzoek en niet onderbouwd, sprak u over hulp aan weeskinderen. Dit komt nergens anders in het dossier voor.”

De 27-jarige Doesburger kreeg voor het medeplegen van financiering van terrorisme 12 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk. Met een proeftijd van 3 jaar en bijzondere voorwaarden, zoals elektronisch toezicht.

Deskundigenrapportage

De uitspraak van de rechtbank in dit onderzoek ligt in lijn met de conclusies uit een deskundigenrapportage. (Weggemans, Peters & Bakker, 3 januari 2016).

De deskundigen concluderen in hun rapportage dat de overgrote meerderheid van de buitenlandse mannen naar Syrië afreist om als strijder een bijdrage te leveren aan de gewapende jihad. Het met een ander doel dan dat afreizen naar Syrië, is niet aannemelijk dan wel onwaarschijnlijk gebleken.