Beginnersrijbewijs

Als je voor de eerste keer je rijbewijs haalt ben je automatisch een beginnend bestuurder. Het maakt niet uit welk rijbewijs je gehaald hebt. Je rijbewijs wordt dan voor een periode van 5 of 7 jaar een beginnersrijbewijs genoemd.

Beginnende bestuurders hebben een grotere kans om betrokken te zijn bij een ongeval in het verkeer. Daarom gelden voor hen speciale regels. Sommige zwaardere overtredingen in het verkeer worden geregistreerd door het Openbaar Ministerie. Zo’n registratie wordt een strafpunt op het beginnersrijbewijs genoemd.

Krijg je twee registraties  tijdens de periode dat je beginnend bestuurder bent? Dan meldt het OM dit bij het CBR. Het CBR besluit dan of en welke maatregel er wordt opgelegd.

Vraag en antwoord

Eerste registratie vóór 1 oktober 2014?

Is een van de verkeersovertredingen vóór 1 oktober 2014 gepleegd? Dan wordt bij de derde verkeersovertreding een melding gedaan aan het CBR.

Beginnend bestuurder en alcohol

Voor beginnende bestuurders geldt een strengere alcohollimiet dan voor ervaren bestuurders. Beginnend bestuurders  mogen maximaal 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Dat betekent dat je met één alcoholisch drankje de limiet al kan overschrijden. Het CBR legt bij beginnend bestuurders eerder een cursus op. 

Voor de meest acutele tabel met straffen en maatregelen kun je de Richtlijn voor strafvordering rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en rijden tijdens een rijverbod raadplegen raadplegen.