Eis: gevangenisstraffen tot vier jaar voor vastgoedfamilie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen tot vier jaar geëist in een onderzoek naar de topman van het vastgoedconcern Eurocommerce en zijn vrouw en kinderen. Het OM verwijt de projectontwikkelaar dat hij – toen het financieel niet goed ging met zijn bedrijf- met een valse voorstelling van zaken voor vele miljoenen aan kredieten van banken heeft losgekregen. Toen zijn bedrijf niet meer te redden was, heeft hij met hulp van zijn vrouw en kinderen in het zicht van het faillissement uit de boedel miljoenen euro’s weg gesluisd: 'Het zo ernstig op grote schaal inbreuk maken op het principe van integer zaken doen dient voor een ieder duidelijk afgestraft te worden’ zei de officier op zitting.

Te rooskleurige werkelijkheid

De hoofdverdachte was de topman van Eurocommerce, de grootste kantorenontwikkelaar van Nederland. Sinds het vastgoedconcern in 2012 ten onderging, staat Eurocommerce te boek als een van de grootste Nederlandse vastgoedfaillissementen. Grote projecten bleken door de kredietcrisis na 2008 onverkoopbaar. Om nieuwe kantoren te ontwikkelen had de hoofdverdachte geld nodig. Om kredieten bij de banken te verkrijgen stelde hij de situatie van de te ontwikkelen panden rooskleuriger voor en jaarrekeningen van Eurocommerce deden de werkelijkheid mooier lijken dan die was. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de verdachte valse huurovereenkomsten op liet maken. Hij deed voorkomen dat de panden al verhuurd waren. Daarnaast maakte hij valse aannemersovereenkomsten op, waardoor het leek of hij in termijnen moest betalen maar in werkelijkheid hoefde dat pas achteraf. In feite stelde hij door de termijnbetalingen het faillissement uit: 'De storm kredietcrisis woedde voort en blies het fragiele kaartenhuis de golven in' zei de officier op zitting. Uiteindelijk had Eurocommerce bij het faillissement  voor circa 700.000.000 euro geleend van de banken.

Faillissementsfraude

In het zicht van het faillissement heeft de topman 'zijn schaapjes op het droge' proberen te brengen door vermogen weg te sluizen naar familieleden, zo stelt de officier van justitie. De hoofdverdachte moet het faillissement hebben aan zien komen, blijkt uit onderzoek: 'Het was de kritieke situatie van zijn bedrijf die hem tot valsheden bracht' zei de officier op zitting. ' Hij vocht voor zijn onderneming en toen die niet meer te redden was nam hij maatregelen'. In een gesprek met de bank in november 2011 geeft de verdachte zelf te kennen dat hij weet dat het bedrijf op instorten staat.

Twee weken na het gesprek met de bank zorgde de hoofdverdachte dat zijn dochter voordelig een hotel-restaurant kon kopen. De vorderingen van Eurocommerce op het hotel werden kwijtgescholden. Voor de zoon was er een paardenstal. Het huis werd geplaatst in een stichting en zijn vrouw mocht er blijven wonen. Ook werden er gelden naar de stichting overgemaakt onder het mom van leningen. Aan zijn zoon betaalde hij 600.000 euro voor een overleden paard en 1.000.000 euro voor sponsoring. In totaal is er voor 8.600.000 euro aan contanten ontvreemd. De onttrekkingen aan de boedel werden afgedekt met valse documenten om de curatoren om de tuin te leiden.

Ernstige feiten

De officier sprak op zitting van ernstige feiten: ' De handelingen van verdachten holden de vermogenspositie van zijn bedrijf uit, ten koste van de schuldeisers. Motief daarvoor was: Het voorkomen dat een groots en luxueus leven, zoals de familie gewoon was te leiden, moest worden ingeleverd voor een leven in een rijtjeshuis. Dat heeft de familie, Senior voorop, niet willen accepteren en dat heeft geleid tot de faillissementsfraude, een delict dat de integriteit en vertrouwen in het zaken doen ondermijnt'. De officier vervolgde: 'De integriteit  van het zaken doen was daarvoor zeker ook in het geding. Immers door de valse aanneem- en huurovereenkomsten zijn banken misleid in de beoordeling van de kredietwaardigheid van hun cliënt Eurocommerce  en de zekerheden die ze in hun onderpand zouden krijgen. Buitengewoon ernstige verwijten, en bovendien bepaald geen kruimeldiefstal: Zeer, zeer grote bedragen zijn hiermee gemoeid'. De officier vindt een gevangenisstraf van vier jaar passend:  'Het zo ernstig op grote schaal inbreuk maken op het principe van integer zaken doen door iemand met de reputatie en omvang als deze projectontwikkelaar dient voor een ieder duidelijk afgestraft te worden. Maatschappelijke genoegdoening en generale preventie vereisen een duidelijk signaal in de vorm van een forse onvoorwaardelijke straf.'

Overige verdachten

De hoofdverdachte heeft zijn familie meegesleurd in de fraude. Tegen de echtgenote eist het OM twee jaar gevangenisstraf. Zij heeft volgens het OM meegewerkt aan de constructies, het contant opnemen en verbergen van gelden: ‘Het ging om ettelijke miljoenen euro’s, teneinde haar luxueuze leven veilig te stellen.’ Het OM eiste tegen de zoon een jaar gevangenisstraf en tegen de dochter 10 maanden. Het OM verwijt hen het medeplegen van faillissementsfraude en het verhullen van de aan failliete boedels onttrokken geldbedragen in de eigen kluis: ‘Zij zijn meegetrokken in dit familiedrama en daarmee naast dader ook enigszins slachtoffer. Maar zij hebben in een poging te redden wat er voor hen te redden viel,  een grens overschreden die afstraffing verdient.’ Zo zei de officier.

De rechtbank doet op 16 december uitspraak.  De ontnemingsvorderingen zullen later worden behandeld door de rechtbank.