Jarenlange celstraffen geëist tegen Syriëgangers: tegen één man ook voor oorlogsmisdrijf

Deze verdachten zijn al in 2014 naar Syrië en Irak vertrokken om een bijdrage te leveren aan de gewapende strijd. Zij worden ervan verdacht zich daar te hebben aangesloten bij IS, en daarmee hebben ze een bijdrage geleverd aan de gewapende strijd van een terroristische organisatie. Eén van de twee mannen wordt daarnaast verdacht van een oorlogsmisdrijf. Hij poseerde bij een door IS geëxecuteerde en gekruisigde man en de foto werd vervolgens breed verspreid. Dat is in strijd met het oorlogsrecht dat beoogt gewone mensen en krijgsgevangenen te beschermen, ook als zij al zijn overleden. Als het aan de officieren van justitie van het Landelijk Parket ligt, krijgen deze twee 25-jarigen daarvoor 7 jaar en 7 jaar en 8 maanden celstraf. De zaken werden maandag behandeld door de Haagse rechtbank, in het Justitieel Complex op Schiphol.

In 2014 naar Syrië en Irak

De twee zijn, overigens niet tegelijk of samen, naar Syrië en Irak vertrokken. In 2016 zouden ze allebei, onafhankelijk van elkaar, terecht zijn gekomen bij het ‘vrije Syrische leger’ FSA. Van daaruit zijn zij samen naar Turkije gereisd, waar zij bij de grens met Syrië zijn aangehouden.

Berecht in Turkije

Ze zijn vorig jaar teruggekomen uit Turkije naar Nederland. In Turkije werden beiden tot 6 jaar en 3 maanden celstraf veroordeeld wegens het lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie. Dat staat een berechting in Nederland niet in de weg, aldus het OM, omdat het maar de vraag is of het in Turkije om dezelfde feiten ging, en de uitspraak in Turkije voorzover bekend nog niet onherroepelijk is. Maar zelfs als dat wel zo zou zijn, dan is niet de gehele straf ten uitvoer gelegd, en dat is volgens de wet en vaste rechtspraak een vereiste om dubbele vervolging te voorkomen. In Turkije hebben de mannen slechts anderhalf jaar van de opgelegde 6 jaar en 3 maanden in de gevangenis gezeten.

Eerste uitreiziger in Nederland verdacht van oorlogsmisdrijf

De man die ook verdacht wordt van het oorlogsmisdrijf, is de eerste zogenoemde uitreiziger die ook daarvoor berecht wordt. Behalve de foto met de gekruisigde man, zou de verdachte nog twee foto's van dode mensen verspreid hebben. Overigens werd hij voor het oorlogsmisdrijf in Turkije niet vervolgd. In Duitsland, Zweden en Finland zijn wel al mensen veroordeeld voor soortgelijke feiten.

De andere man wordt naast de deelname aan een groepering met een terroristisch oogmerk, ook verdacht van het ronselen van twee personen, waaronder een meisje van destijds 16 jaar oud. Deze twee hebben overigens Syrië of Irak nooit bereikt.

De behandeling van de zaak wordt dinsdag voortgezet. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.