Uitspraak omvangrijke faillissementsfraudezaak

Vandaag heeft de rechtbank Zwolle vonnissen uitgesproken in de omvangrijke faillissementsfraudezaak tegen een verdachte en zijn echtgenote. Deze eindvonnissen betreffen slechts de inlichtingen- en verschijningsplicht van de verdachten ten opzichte van de curatoren. Voor een belangrijk deel gaat de rechtbank mee met de eisen en standpunten van het Functioneel Parket maar er is ook sprake van vrijspraken op enkele onderdelen. De hoofdverdachte krijgt 8 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk. Zijn vrouw krijgt 2 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk.

Waar ging het onderzoek ook alweer over?

Afgelopen februari stond in de rechtbank in Zwolle de voortzetting van de zittingsdagen van 18 en 20 januari 2021 gepland inzake twee verdachten die inmiddels al jaren failliet zijn maar toch een luxe leven leiden in Dubai. Zie daarover het eerdere persbericht van het OM. Over de vonnissen die nu zijn gewezen hebben inmiddels NRC en AD gepubliceerd. Een journalist van De Telegraaf zocht de verdachten ooit op in Dubai voor zijn programma 'Op De Vlucht' waar ook zijdelings aan wordt gerefereerd in de vonnissen.

Blij met veroordelingen

De officier van justitie laat weten blij te zijn met de twee veroordelingen hoewel de straffen lager zijn dan geëist (16 maanden). “We moeten het gaan bestuderen. De vonnissen geven in ieder geval rugwind voor in de hoofdzaak waarin morgen een regiebijeenkomst plaatsvindt bij de rechter-commissaris”, aldus de officier van justitie.