Door Nederland gezochte Eritrese mensensmokkelaar aangehouden

Een 39-jarige Eritreeër die sinds oktober 2021 op de Nationale Opsporingslijst staat, is op 1 januari 2023 aangehouden in Soedan in een internationale politieoperatie geleid door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die hem op het spoor kwamen in een witwasonderzoek. Hij zit nu vast in de VAE. Nederland zal om zijn uitlevering vragen.

In Nederland is de man hoofdverdachte in een onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de Koninklijke Marechaussee (KMar) naar migratiecriminaliteit. In het opsporingsonderzoek, dat zich richt op een uiterst gewelddadige criminele organisatie die overwegend Afrikaanse migranten naar Europa smokkelt, wordt onder meer samengewerkt met Italië, het ICC, Europol en Interpol.

De Eritreeër stond internationaal gesignaleerd via Interpol. De Verenigde Arabische Emiraten en Interpol hebben zijn arrestatie donderdagmiddag 5 januari naar buiten gebracht op een (digitale) persconferentie en via een persbericht.

De man zat eerder in Ethiopië vast, maar wist tijdens een zitting in zijn rechtszaak te ontsnappen. Bij verstek is hij in Ethiopië tot levenslang veroordeeld vanwege mensensmokkel in Afrika.

Nederland vraagt uitlevering

Nederland zal de Verenigde Arabische Emiraten om uitlevering van de verdachte vragen, zodat hij hier terecht kan staan voor strafbare feiten die nog niet in Ethiopië zijn vervolgd. Naast de gruwelijkheden rondom de mensensmokkel naar Europa gaat het om afpersing. Daarmee zou zijn criminele organisatie grote sommen geld hebben verdiend. Het onderzoek wordt geleid door het Landelijk Parket in Zwolle.

In oktober vorig jaar leverde Ethiopië een andere verdachte in deze zaak uit aan Nederland.

Deze andere verdachte zal dinsdag 10 januari 2023 op een eerste pro-formazitting verschijnen bij de rechtbank Overijssel.