Teruggehaalde vrouw uit IS-kamp verdacht van misdrijven tegen Yezidi’s

Dinsdag 14 en woensdag 15 februari 2023 zijn in Rotterdam de eerste pro forma zittingen tegen twaalf vrouwen die de Nederlandse regering in november 2022 terughaalde uit een gevangenkamp in Syrië. De vrouwen zijn na aankomst aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven, als vermoedelijke leden van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

Eén van hen wordt ook verdacht van slavernij als misdrijf tegen de menselijkheid. Het gaat om een internationaal misdrijf, begaan tegen Yezidi’s. Dat is een etnische en religieuze minderheid in Noord-Irak. De vrouw wordt ervan verdacht in 2015 in Syrië een Yezidi-vrouw te hebben gebruikt als slaaf.

Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terecht staat voor een misdrijf gepleegd tegen Yezidi’s. IS pleegde niet alleen terroristische misdrijven, maar wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de genocide gepleegd tegen de Yezidi-bevolking, vanaf 2014 in Syrië en Irak.

Deze zaak speelt op 14 februari en wordt in Rotterdam behandeld door de rechtbank Den Haag, de rechtbank die zich buigt over internationale misdrijven.