Eis: 3 jaar gevangenisstraf geëist voor oplichting van Openbaar Ministerie

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een voormalig medewerker van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM verwijt de 59-jarige man valsheid in geschrift, witwassen en oplichting van zijn werkgever voor bijna 490.000 euro. De officier van justitie zei op zitting: “Aan de integriteit van een OM medewerker hoort niet te worden getwijfeld. Het is pijnlijk, heel pijnlijk om iemand die tientallen jaren onderdeel heeft uitgemaakt van de strafrechtketen nu in het verdachtenbankje te zien zitten. Hoe hard de constatering ook mag zijn: toch is dat de enige juiste plek waar deze medewerker hoort te zitten."

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD en de Rijksrecherche is gestart naar aanleiding van een interne accountantscontrole in november 2015. De verdachte werkte al tientallen jaren bij het OM.  Uit het onderzoek blijkt dat hij tussen november 2012 en november 2015 in 12 strafdossiers beslag genomen geld, zou hebben laten overmaken naar fictieve slachtoffers. De opgegeven rekeningnummers van de ‘slachtoffers’ waren van negen katvangers. Die zouden (het merendeel van) het geld contant hebben opgenomen en hebben overgedragen aan de verdachte. De voormalig OM-medewerker  zou de gelden vervolgens hebben gebruikt om schulden af te betalen en te investeren in bedrijven en onroerend goed in Thailand. Daar wilde hij na  zijn pensioen naartoe emigreren.

Schokeffect

De officier van justitie zei op zitting dat de verdachte op ernstige wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat zijn werkgever in hem stelde: “Binnen iedere organisatie wordt vertrouwd op de integriteit van de eigen medewerkers. En binnen iedere organisatie, waar wordt ontdekt dat een medewerker zich niet integer heeft gedragen, is een schokeffect te zien. Zeker als die integriteitsschending een strafbaar feit blijkt te zijn. Binnen het OM – de enige organisatie in Nederland die is belast met het opsporen en vervolgen van strafbare feiten - is deze zaak dan ook snoeihard aangekomen.”

De interne procedures zijn naar aanleiding van deze zaak tegen het licht gehouden en aangescherpt. Bij de bepaling van de straf heeft de herhaling en volharding van verdachte om op te lichten meegewogen. En het feit dat de man bij het OM werkte en dus beter had moeten weten. Ambtenaren dienen van onbesproken gedrag te zijn. Mede daarom vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van drie jaar passend.

Op zitting werd een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen.

Andere verdachten

Eén van de katvangers was de broer van de verdachte. In totaal is ruim 180.000 euro naar hem overgeboekt, zo blijkt uit het onderzoek. Tegen hem eiste het OM vandaag een gevangenisstraf van 18 maanden.

Het onderzoek naar de overige katvangers wordt voortgezet.