Cybercrime

Nederlanders voelen zich tegenwoordig veiliger op straat dan online, zo blijkt uit het onderzoek  Veilig Online 2020 uitgevoerd in opdracht van de rijksoverheid. Dat gevoel van onveiligheid is voor een groot deel te wijten aan cybercriminaliteit, waarvan twee verschillende vormen bestaan: criminaliteit met computers als middel en met computers als doelwit. 
 

Wat is cybercriminaliteit?

De angst online wordt vooral veroorzaakt doordat deze vorm van criminaliteit ‘gewoon’ op de eigen smartphone of computer binnenkomt en niet altijd direct te herkennen is. Zo heeft tweederde van alle Nederlanders wel eens te maken gehad met phishingmails, whatsappfraude of nepsms'jes van banken. Soms wordt een phishing-poging herkend, maar heel veel mensen worden toch slachtoffer, met soms duizenden euro’s schade. Dit is niet verwonderlijk, cybercrime neemt steeds professionelere vormen aan. Waar phishingmails vroeger nog te herkennen waren aan bijvoorbeeld spelfouten, zijn ze inmiddels haast niet meer van echt te onderscheiden. 

Dagelijks ontvangen veel mensen nepmails, nepverzoeken, en links naar nepwebsites. Waar traditionele vormen van criminaliteit afnemen, laat cybercriminaliteit de afgelopen jaren juist een stijging zien en kan één klik op de knop duizenden slachtoffers tot gevolg hebben. 

Dat geldt ook voor de vormen van cybercriminaliteit waarbij computers het doelwit zijn: Ddos-aanvallen waarbij organisaties en bedrijven worden platgelegd, ransomware waardoor organisaties en bedrijven niet meer bij hun eigen gegevens kunnen. Criminelen dreigen dat alleen als er betaald wordt, de gebruiker  weer toegang tot de eigen gegevens krijgt. Om nog maar te zwijgen over CEO-fraude of factuurfraude, waarbij bedrijven soms miljoenen betalen aan een crimineel die zich bijvoorbeeld voordoet als leverancier. 

Door ‘the internet of things’, waarbij zelfs de stofzuiger via de mobiele telefoon wordt aangestuurd, zijn er thuis en op het werk steeds meer potentiële kwetsbaarheden te vinden. 

Goede beveiliging van digitale systemen is belangrijk om cybercriminaliteit te voorkomen. Zo helpt het om beschikbare updates direct te installeren, gebruik te maken van sterke wachtwoorden en bij twijfel een e-mail of link niet te openen. 

Doe altijd aangifte

Hoe meer politie en OM weten van cybercriminaliteit, hoe meer kans er is de daders te pakken. Aangifte doen is daarom altijd belangrijk. Via de website van de politie kunt u aangifte doen. Daar en bijvoorbeeld via fraudehelpdesk.nl en veiliginternetten.nl vindt u adviezen hoe oplichting via smartphone of computer is te voorkomen.