Cybercrime

Vorig jaar waren 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van een vorm van online criminaliteit, waaronder cybercriminaliteit, volgens het laatste Veiligheidsonderzoek van het CBS. En er wordt lang niet altijd aangifte gedaan, dus de omvang is in werkelijkheid veel groter. Omdat ons leven steeds meer digitaliseert, zal online criminaliteit niet verdwijnen. Het neemt alleen maar toe. De impact op slachtoffers is enorm.

42% van het aantal criminaliteitsslachtoffers in Nederland komt door online criminaliteit. 58% door traditionele criminaliteit.

Cybercrime: steeds professioneler

2 op de 3 mensen heeft het afgelopen jaar een nep-sms'je of nepmail ontvangen. Deze komen zogenaamd van banken, bol.com of DHL. Dit heet phishing. Door op de link te klikken, kunnen criminelen wachtwoorden en inlogcodes 'binnen hengelen'. Over het algemeen zijn mensen op hun hoede, maar veel mensen worden toch slachtoffer, met soms duizenden euro’s schade. Maar ook is er emotionele schade . Slachtoffers ervaren wantrouwen, schaamte en schuldgevoel. Cybercrime neemt steeds professionelere vormen aan. Echt is bijna niet van nep te onderscheiden.

Ook voor de vormen van cybercriminaliteit waarbij computers het doelwit zijn nemen steeds meer toe: DDoS-aanvallen waarbij organisaties en bedrijven worden platgelegd, ransomware waarmee bedrijven niet meer bij hun eigen gegevens kunnen, waarbij deze gegevens ook worden doorverkocht en zo nieuwe cybercrime aanvallen worden gepleegd. Criminelen dreigen dat er eerst grote bedragen betaald moeten worden. En dat is vaak geen garantie. 

Doe altijd aangifte

Hoe meer aangiftes, hoe meer kans er is de cybercriminelen te pakken. Aangifte doen is daarom altijd belangrijk. Via de website van de politie kunt u aangifte doen of een melding maken van online oplichting. Via fraudehelpdesk.nl en veiliginternetten.nl vindt u adviezen hoe u oplichting via smartphone of computer kunt voorkomen zoals het instellen van 2-factor authenticatie en sterke wachtwoorden.

Nieuws

Abonneren op nieuws over dit onderwerp Meer nieuws