Doorzoekingen en beslag in witwasonderzoek

De FIOD heeft vandaag twee panden in de omgeving van Den Haag doorzocht in een onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar witwassen door een 45-jarige verdachte. De verdenking is dat de man gelden zonder legale herkomst heeft witgewassen via een stichting door middel van de aankoop van vastgoed. Er is beslag gelegd op administratie en onroerend goed.

De 45-jarige verdachte is één van de bestuurders van een stichting met als doel dienstverlening voor onderwijs. Hij is ook de bestuurder van een bedrijf dat handelt in onroerend goed voor onder andere de stichting. De verdachte heeft voor de stichting een pand aangekocht voor ruim 1.100.000 euro. Het pand zou zijn verbouwd voor circa 900.000 euro. De aankoop van het pand zou zijn gefinancierd door overboekingen vanaf bankrekeningen in Hong Kong, Turkije en Koeweit. De verbouwing van circa 9 ton is gefinancierd met contante geldstortingen. De herkomst van de gelden is niet duidelijk waardoor het vermoeden is dat de gelden niet legaal verkregen zijn. De verdachte had tot 2015 een bijstandsuitkering en na 2015 is hij in loondienst bij de onderneming.

De FIOD doorzocht de woning van de verdachte en het bedrijfspand in de omgeving van Den Haag. Er is beslag gelegd op het bedrijfspand, omdat misdaad niet mag lonen.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Aanpak georganiseerde criminaliteit

FIOD, politie, gemeente, Openbaar Ministerie, en het RIEC pakken samen georganiseerde criminaliteit aan. Illegaal verkregen vermogen wordt door criminelen vaak geïnvesteerd in luxe goederen en legale branches, zoals vastgoed en horeca. Deze vermenging van onder- en bovenwereld leidt tot ongelijkheid in de samenleving. De overheid treedt hier tegen op en staat voor een veilige en eerlijke leefomgeving voor iedereen. De aanpak richt zich op belangrijke spelers, onrechtmatig verkregen geld en de partijen die bij georganiseerde criminaliteit een faciliterende rol spelen.