Mannen (24 en 49) betalen transactie aan OM in witwasonderzoek

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is in een witwasonderzoek een transactie overeengekomen met twee buitenlandse verdachten. De politie trof bij hen op 16 juni jl. 68.505 euro in contanten aan.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©OM
Foto: Mediabank Openbaar Ministerie

De transactie houdt in dat de mannen van 24 uit België en 49 jaar uit Costa Rica afstand doen van de 68.505 euro en van de onder hen aangetroffen gegevensdragers. Ook betalen beiden een boete van 3.500 euro. Misdaad mag immers niet lonen. 

De mannen zijn vanwege de overeengekomen transactie in vrijheid gesteld en worden niet langer vervolgd. Zij zaten sinds hun aanhouding vast. 

Verdachte situatie

Medewerkers van Landelijke Eenheid van de politie zagen op dinsdag 16 juni jl. een auto met Belgische kentekenplaten rijden over de A67 nabij Eersel. De auto is vervolgens voor een routinecontrole langs de kant van de weg gezet. 

Toen de betrokken medewerkers vervolgens om de identiteitspapieren van de bestuurder vroegen, zagen zij dat de kappen rondom de versnellingspook loszaten. Ook leek in één van de ventilatieroosters van de auto een bankbiljet van 100 euro te zitten. Een verdachte situatie. De auto is daarop doorzocht, waarna men in totaal 68.505 euro heeft aangetroffen. 

De beide mannen zijn direct aangehouden als verdachten van witwassen. Het geld is in beslag genomen, evenals vijf telefoons die bij de twee verdachten zijn aangetroffen. 

Transactie

Strafzaken kunnen mede door zittings- en capaciteitsgebrek bij rechtbanken, vaak jarenlang duren. Door de coronacrisis is dit probleem nog nijpender geworden. Een buitengerechtelijke afdoening zoals de transactie, schikking of strafbeschikking levert capaciteitsvoordelen voor het OM en de Rechtspraak op. Vervolgings- en zittingscapaciteit, en soms ook opsporingscapaciteit kunnen dan aan andere zaken worden besteed. Dat laat onverlet dat strafzaken tegen verdachten van witwassen in de regel voor de rechter worden gebracht. Omdat beide verdachten geen binding met Nederland hebben, is er desalniettemin gekozen voor een transactie.