OM eist celstraffen tegen twee broers wegens faillissementsfraude en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor de rechtbank van Amsterdam celstraffen geëist tegen twee broers wegens faillissementsfraude en witwassen. De verdachte van 75 jaar uit Voorburg is tevens de hoofdverdacht en wordt er onder andere van verdacht dat hij in de periode september 2008 tot en met maart 2018 goederen heeft onttrokken aan de boedel van zijn privé faillissement. Het onttrokken bedrag bedraagt in totaal vermoedelijk circa € 550.000,-. Daarnaast wordt hij verdacht van het witwassen van € 257.620. Zijn broer, een 66-jarige man uit Overveen, is medeverdachte in deze zaak. De medeverdachte wordt ook van faillissementsfraude en witwassen verdacht, met dien verstande dat het bedrag dat hij vermoedelijk witwast € 154.365 bedraagt.

Aangifte curator

De aangifte van een curator is de aanleiding geweest om samen met de FIOD een strafrechtelijk onderzoek te starten. De verdachte uit Voorburg is eerder veroordeeld tot 4 jaar celstraf vanwege valsheden en verduistering in dienstbetrekking van € 18 miljoen.

Faillissementsfraude

De faillissementsfraude bestaat uit het niet verantwoorden van baten en/of het onttrekken van goederen aan de boedel. “Buiten de curator om ontving de hoofdverdachte vermoedelijk via de bankrekeningen van de medeverdachte, salaris en pensioenbetalingen. Daarnaast wasten de verdachten vermoedelijk een gedeelte van de criminele gelden wit, welke gelden waren verkregen uit eerder gepleegde verduistering door de hoofdverdachte.”, aldus de officier van justitie. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang. “In deze zaak gaat het om een hardnekkige fraudeur die een groot deel van zijn familie betrekt bij de fraude. De verdachten tonen geen zelfreflectie en de hoofdverdachte verklaart dat hij niet vindt dat hij iets fout heeft gedaan. Dit alles rekent het OM hem zwaar aan. Hij onttrekt maar liefst € 550.000 aan de boedel en wast daarnaast criminele gelden wit van een dikke 2,5 ton.”, aldus de officier van justitie.

Strafmaatoverwegingen

Voor de hoofdverdachte vindt het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf de enige passende straf. Het OM eist drie jaar gevangenisstraf tegen de hoofdverdachte. “De medeverdachte heeft zich mogelijk laten verleiden door zijn broer, maar hij is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Hij weet dat de geldstromen die over zijn rekening verlopen criminele gelden betreft, hij weet dat door alle salarisbetalingen schuldeisers worden benadeeld.”, aldus de officier van justitie. Het OM heeft rekening gehouden met het feit dat hij een schadevergoeding heeft betaald aan de curator en hij zodoende de belangen van benadeelde schuldeisers enigszins heeft gediend. Tegens hem eist het OM een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De rechtbank doet over 21 dagen uitspraak.

Vergroot afbeelding Rechtbank Amsterdam
Rechtbank Amsterdam