Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tegen gevluchte ondernemer en zijn echtgenote voor miljoenenfraude in een van de grootste faillissementen in Nederland

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevangenisstraffen geëist tegen een gevluchte en in Dubai levende bekende ondernemer en zijn echtgenote. Het OM heeft na uitgebreid onderzoek geconstateerd dat beide verdachten strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor grootschalige faillissementsfraude en witwassen in, met name, de periode 2011-2014. Zij hebben bewust goederen onttrokken aan het concern op het moment dat dat failliet ging. Daarmee hebben zij de rechten van andere schuldeisers bedrieglijk verkort zoals dat juridisch heet. De ondergang van het concern leidde tot een faillissementstekort van in ieder geval 320 miljoen euro en is daarmee een van de grootste faillissementen in Nederland.

De onttrekkingen door beide verdachten betreffen een wagenpark met een waarde van 2 miljoen euro (bestaande uit 4 Porsches, 7 Mercedessen, 1 Aston Martin Vanquish en 1 Ferrari), een geldvordering met een waarde van ruim 5 miljoen euro, de overwaarde van een Zwitsers chalet ten bedrage van 3,5 miljoen euro, de bedrijfsinventaris van het voormalige hoofdkantoor van het concern met een waarde van ruim 100.000 euro en de huisraad van de voormalige gezinswoning aan te Uden met een waarde van ruim 300.000 euro. Deze bedragen tellen bij elkaar op tot ongeveer 11 miljoen euro. Met achterlating van een schuld van 320 miljoen euro vertrokken  verdachten, volgens berekening van de officieren, met ten minste 11 miljoen euro naar Dubai.

Onderdeel van de aanklacht is ook witwassen voor beide verdachten, waarvan de pleegperiode loopt tot en met heden. Dit houdt verband met het in 2014, vanuit Dubai, verzilveren van de hiervoor genoemde geldvordering van ruim 5 miljoen euro. Daar plukken verdachten volgens het OM tot op de dag van vandaag de vruchten van omdat zij daarmee tien jaar geleden een leven opbouwden in Dubai.

Strafeis

Het OM heeft, gelet op de omvang van de fraude tegen beide verdachten onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist: de heer L. 4 jaar en mevrouw Van S. 18 maanden. De verdachten zijn gevlucht naar Dubai.