Geldboete en afstand beslag voor schuldwitwassen door Cypriotische vennootschap

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafbeschikking van 504.228,97 euro opgelegd aan een Cypriotische vennootschap voor het schuldwitwassen van ruim 2.5 miljoen euro in de periode van februari 2008 t/m oktober 2017. Naast de geldboete doet de vennootschap afstand van het beslag ter hoogte van het witwasbedrag.

Aanleiding onderzoek

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek naar de vennootschap was een aangifte tegen het bedrijf in verband met uit een Russische fraude ontvangen gelden vanuit buitenlandse vennootschappen op haar Zwitserse bankrekening. Strafrechtelijk onderzoek heeft de herkomst van de ontvangen gelden niet kunnen uitwijzen. Daarmee heeft het onderzoek evenmin uitgewezen dat die gelden afkomstig zijn uit een Russische fraude. Niettemin heeft de vennootschap een aantal transacties ontvangen waarbij onvoldoende onderzoek is gedaan naar de legale herkomst, terwijl dat op basis van de witwasindicatoren redelijkerwijs had gemoeten. Het Openbaar Ministerie concludeert dat sprake is van schuldwitwassen.

Strafbeschikking en sepots

De vennootschap betaalt een geldboete van 504.228,97 euro. Daarnaast doet de vennootschap afstand van het beslag ter hoogte van het witwasbedrag. De strafbeschikking behelst daarmee een totaalbedrag van ruim 3 miljoen euro. Het dossier bevat onvoldoende overtuigend bewijs om te concluderen wie feitelijk leiding heeft gegeven aan het schuldwitwassen en diverse getuigen zijn onvindbaar. Het OM heeft besloten de zaken tegen de natuurlijke personen te seponeren.

Passende afdoening

Het OM is van oordeel dat dit passende afdoeningen zijn. Een gang naar de rechter zal zeer waarschijnlijk een jarenlange juridische behandeling tot gevolg hebben, die gepaard gaat met veel inzet van mens en middelen bij de opsporing en het OM. Daarnaast kan aan een vennootschap geen gevangenisstraf worden opgelegd. Gelet op de beperkte rechtbankcapaciteit heeft deze OM-afdoening, met directe betaling en afstand door de verdachte, de voorkeur boven een gang naar de rechter welke naar verwachting pas na jaren een (onherroepelijk) complex te executeren vonnis en dus rechtsherstel zal opleveren.