OM klaagt Eritreeër aan wegens geweld tegen migranten

Een 40-jarige Eritreeër wordt voor de Nederlandse rechter gedaagd vanwege wreedheden tegen migranten die vanuit Libië naar Europa reizen. De man zit gedetineerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar gaat hem desnoods bij verstek berechten. De man wordt onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met mensensmokkel, gijzeling, afpersing en geweld waaronder seksueel geweld.

Op dinsdag 16 april zal het OM de aanklacht toelichten op een eerste openbare rechtszitting in Zwolle. Bij de rechtbank Overijssel loopt al een zaak tegen een ander vermoedelijk kopstuk van de criminele organisatie. Die verdiende volgens het OM grote sommen geld met het afpersen van met name Eritrese migranten. De andere verdachte werd eerder vanuit Ethiopië uitgeleverd aan Nederland. In zijn rechtszaak zijn enkele voorbereidende zittingen geweest.

In totaal zeven verdachten zijn inmiddels gedagvaard in deze strafzaak over migratiecriminaliteit. In het opsporingsonderzoek, uitgevoerd samen met de Koninklijke Marechaussee (KMar), wordt onder meer samengewerkt met Italië, het Internationaal Strafhof (ICC), Europol en Interpol. Het richt zich op een uiterst gewelddadige criminele organisatie die tussen 2014 en 2020 op grote schaal Eritreeërs naar Nederland heeft laten komen onder levensbedreigende omstandigheden.

Onderweg werden slachtoffers in Libië mishandeld, gemarteld en verkracht, terwijl ze opgesloten zaten in kampen met honderden anderen. Meerdere migranten zouden in deze omstandigheden zijn overleden. Familie in Nederland werd intussen afgeperst en moest grote sommen geld betalen voordat het opgesloten familielid door mocht reizen.

De 40-jarige Eritreeër werd sinds 2021 internationaal gezocht. De man zat eerder in Ethiopië vast, maar wist tijdens een zitting in zijn rechtszaak te ontsnappen. Bij verstek is hij in Ethiopië tot levenslang veroordeeld vanwege mensensmokkel in Afrika. Op 1 januari 2023 werd hij aangehouden in Soedan in een internationale politieoperatie geleid door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die hem op het spoor kwamen in een witwasonderzoek. Het OM heeft er het vertrouwen in dat hij uiteindelijk zal worden uitgeleverd zodat hij hier terecht kan staan.

See here the press release in English.