Eritrese verdachte grootscheepse migratiecriminaliteit voor de rechter

In totaal zeven personen worden gedagvaard in een proces tegen een internationale organisatie die zich bezig houdt met migratiecriminaliteit. Dat bleek op de eerste zittingsdag in de rechtbank Overijssel. Een 39-jarige man uit Eritrea stond terecht op een zogenoemde pro-formazitting. De man is in oktober vorig jaar uitgeleverd uit Ethiopië. Een andere hoofdverdachte is een Eritreeër die vorige week is aangehouden in Soedan. Hij stond in Nederland op de Nationale Opsporingslijst.

De man die dinsdag 10 januari  voor het eerst in de rechtbank verscheen wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met mensensmokkel, gijzeling, afpersing en geweld waaronder seksueel geweld. De slachtoffers zijn veelal migranten uit Eritrea die naar Nederland reisden. Op hun door mensensmokkelaars georganiseerde reis vindt grof geweld plaats, zo schetste de officier van justitie van het Landelijk Parket. Onderweg werden ze in Libië opgesloten in kampen van mensensmokkelaars, terwijl hun familie in Nederland werd afgeperst om geld te betalen.

Andere verdachten

Vijf personen in Nederland zullen voor betrokkenheid bij deze afpersing worden gedagvaard. Daarnaast is op 1 januari dit jaar een andere hoofdverdachte in deze zaak in Soedan aangehouden in een internationale politieoperatie geleid door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dit betreft ook een 39-jarige Eritreeër. Hij zit nu vast in de VAE, waar hij verdachte is in een witwasonderzoek. Nederland zal deze week om zijn uitlevering vragen.

Op de zitting in Zwolle werd bekend gemaakt dat ook deze verdachte in dit proces gedagvaard zal worden. Omdat de twee hoofdverdachten volgens het Openbaar Ministerie tot dezelfde criminele organisatie behoorden, wil het OM dat hun zaken tegelijk worden behandeld. Beide verdachten zijn eerder in Ethiopië veroordeeld voor mensensmokkel in Afrika.

Dodelijkste migratieroute

In het onderzoek van het OM en de Koninklijke Marechaussee werkt Nederland samen met onder meer het Internationale Strafhof (ICC), Europol, Interpol en Zweden. Ook heeft Nederland een Joint Investigation Team (JIT) opgericht met Italië, het land waar de migranten aankomen als ze de oversteek vanuit Libië wagen. Dit JIT wordt tevens ondersteund door Europol. De centraal mediterrane route is de meest gebruikte, maar ook de dodelijkste van de routes die migranten nemen om naar Europa te reizen. Duizenden migranten hebben de overtocht niet overleefd.

De volgende zittingsdag is gepland op 6 april 2023.