Strafzaak zelfdodingsmiddel X

Het OM heeft diverse personen voor de rechter gebracht voor hulp bij zelfdoding door het verstrekken van het zelfdodingsmiddel Middel X.

De rechtbank in Oost-Brabant veroordeelde op 18 juli 2023 een 30 jarige man tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, voor de hulp bij zeldoding door vertrekking van middel X. In deze zaak loopt nog hoger beroep. Uitpraak rechtbank Oost Brabant

Voor de rechtbank in Arnhem is maandag 8 april 2024 de strafzaak in de onderzoeken Condor en Helian van start gegaan. Deze zaak draait om het in georganiseerd verband in omloop brengen van het zelfdodingsmiddel Middel X. De verdachten hebben naar het oordeel van het OM, onder andere via de zogenaamde huiskamergesprekken van de Coöperatie Laatste Wil (CLW), een rol gehad in het in stand houden van een distributiesysteem voor Middel X.

Dit hebben zij gedaan ondanks dat de CLW in 2018 door het OM is gewaarschuwd dat het gezamenlijk inkopen en beschikbaar stellen van het zelfdodingsmiddel illegaal is. Dit is hulp bij zelfdoding en dat is binnen de kaders van de huidige wetgeving strafbaar. De verdachten zouden ondanks deze waarschuwing de distributie in stand hebben gehouden. Dit is ten laste gelegd als deelname aan een criminele organisatie. Hiervoor werden tegen vier verdachten straffen geëist variërend van 18 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk, tot 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Voor één verdachte vroeg het OM vrijspraak. Twee verdachten zouden, naast de deelname aan de criminele organisatie, het middel ook daadwerkelijk hebben verkocht. Zij hoorden beiden een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.  De CLW als rechtspersoon stond niet terecht. De rechtbank doet naar verwachting voor de zomer uitspraak.