Eis: 30 maanden gevangenisstraf voor financiering terrorisme

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van 30 maanden – waarvan 10 maanden onvoorwaardelijk- geëist tegen een 28-jarige man uit Dordrecht. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) bijgedragen aan de terroristische strijd door circa 17.000 euro over te boeken naar zijn broer van wie bekend is dat hij naar Syrië is gereisd om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad.

Het onderzoek door de FIOD is gestart naar aanleiding van een melding van een ongebruikelijke transacties bij de FIU. De transacties werden vervolgens als verdacht gemeld bij het OM. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte tussen 16 september 2013 en 24 december 2014 negen transacties heeft uitgevoerd aan zijn broer, voor een totaal bedrag van € 16.937,-. Vier stortingen aan de broer zijn volgens het OM gevoed met geld afkomstig van de fraude richting de fiscus. De verdachte maakte de belastingdienst circa € 10.289,- afhandig met valsheid in geschrift. Verdachte maakte het geld over naar zijn broer, ook al wist hij dat zijn broer in 2013 naar Syrië was gereisd en daar vocht voor IS. In september 2014 werd zijn broer op de VN sanctielijst geplaatst. Verdachte wist dat het strafbaar was om geld aan hem over te maken. Toch deed hij dat nog twee keer, op naam van anderen.

De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door het OM. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd in Irak, dat maakt niet dat je schone handen hebt. “Door het geld over te maken heeft verdachte de gewelddadige jihadstrijd gesteund” zei de officier van justitie op zitting: " Ook al hangt de verdachte zelf geen terroristisch gedachtegoed aan, hij heeft door geld over te maken  bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat de verstrekte gelden worden aangewend voor het plegen van terroristische daden.” En dat is ernstig, zei de officier van justitie: “Door het financieel ondersteunen van deze gewelddadige jihadstrijders worden zij in staat gesteld om hun strijd verder te voeren en het plegen van terroristische misdrijven voort te zetten.” Mede daarom vindt het Om een gevangenisstraf van 30 maanden - waarvan 10 maanden voorwaardelijk-  passend. Daarnaast wil het OM dat de schorsing van de voorlopige hechtenis wordt opgeheven met als bijzondere voorwaarde dat verdachte onder toezicht van de reclassering wordt geplaatst.