‘Het sturen van geld voor eten van jihadstrijders is als het sturen van wapenolie’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van acht maanden – waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist tegen een verdachte van terrorismefinanciering. Het OM verwijt hem het financieren van een bekende van facebook die naar het Midden Oosten was gereisd om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad: “Door het sturen van geld worden gewelddadige jihadstrijders in staat gesteld om hun strijd verder te voeren en het plegen van terroristische misdrijven voort te zetten.”

Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat de 29-jarige man uit Eindhoven via een tussenpersoon enkele honderden euro’s heeft overgemaakt aan een uitreiziger. Hij leerde die kennen via een facebook pagina waarop filmpjes van gruweldaden door Jihadstrijders werden getoond. De uitreiziger vertelde de verdachte dat hij zelf mensen had onthoofd. Hij vertelde ook dat hij geld nodig had. De 29-jarige man maakte enkele honderden euro’s over en zamelde daar zelfs gelden voor in bij anderen

Ernstige feiten

Het OM stelt dat de 29-jarige man door de overboekingen de gewelddadige jihadstrijd hebben gesteund: “Door geldelijke steun te verlenen aan een strijder die in Syrië of Irak deelneemt aan de gewapende strijd, wordt geld ter beschikking gesteld aan de strijdgroep waar die strijder deel van uitmaakt” zeiden de officieren van justitie op zitting.  De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak bestrijdt het OM terrorismefinanciering: “Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd in Syrië en Irak, dat maakt niet dat je schone handen hebt” zeiden de officieren van justitie vandaag op zitting: “Ook het financieren van de strijd is strafbaar. Het hoeft niet om grote bedragen te gaan, ook het overmaken van kleine bedragen is strafbaar. Met weinig geld kun je al vreselijke dingen doen.” Het is voor de strafbaarheid niet van belang of die achterban uit ideologische overtuiging bijdraagt of dat dat meer gebeurt vanuit loyaliteit aan de persoon, om een vriend of familielid te ondersteunen. Bijvoorbeeld door hen geld te geven voor eerste levensbehoeften: “Niet vergeten mag worden dat hij zelf tenslotte een groot wapen, instrument is in de terroristische strijd. Het sturen van wapenolie lijkt begrijpelijker als ondersteuning van de strijd, maar het ondersteunen in levensbehoefte heeft dezelfde strekking” aldus de officieren. Het is een feit van algemene bekendheid dat jihadistische groeperingen zich op grote schaal schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen: “De handelingen van verdachte waren gericht op voortduring van de gewelddadige strijd in Syrië en Irak, een gewelddadige strijd waarin velen op gruwelijke wijze om het leven komen.” Het OM eist acht maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechtbank doet op 14 januari 2019 uitspraak.

Meer zittingen met verdachten terrorismefinanciering

Vandaag waren nog drie andere verdachten van terrorismefinanciering gedagvaard om op zitting te verschijnen. Het gaat om een vader die geld heeft overgemaakt naar zijn uitgereisde zoon en twee broers uit Utrecht. De twee broers zouden door middel van overboekingen via tussenpersonen enkele duizenden euro’s hebben overgemaakt aan drie uitgereisde broers. Die bevonden zich in het strijdgebied in Syrië en Irak. Eén van de drie broers is teruggekeerd en door de rechtbank veroordeeld voor deelname aan terroristische organisatie. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Die strafzaken zullen later behandeld worden. De eerste zaak werd aangehouden vanwege verhindering raadsman. De zaak van de twee broers is aangehouden omdat een andere samenstelling van de rechtbank deze zaak zal behandelen.

De komende maanden zullen nog meer verdachten van terrorismefinanciering voor de rechtbank verschijnen. De meeste onderzoeken zijn gestart omdat de overboekingen zijn aangemeld als ongebruikelijke transactie bij Financial Intelligence Unit (FIU). De FIU heeft de transactie vervolgens doorgemeld als ‘verdacht’ aan het Openbaar Ministerie (OM). Uitreizigers die een beroep doen op hun familie of vrienden voor financiele steun, lopen dus het risico dat deze mensen door hun toedoen vervolgd worden voor terrorismefinanciering. Er zijn tientallen mensen als verdachte aangemerkt. Het OM heeft in beginsel besloten om alle mensen die geld hebben overgemaakt aan uitreizigers te dagvaarden voor terrorismefinanciering.