FIOD houdt twee verdachten aan in onderzoek naar Hawalabankieren

De FIOD heeft vandaag in een strafrechtelijk onderzoek naar Hawalabankieren twee mannen aangehouden die worden verdacht van het verlenen van betaaldiensten zonder vergunning. De 36-jarige man uit Eindhoven en de 43-jarige man uit Utrecht hebben vermoedelijk voor derden in totaal duizenden euro’s overgemaakt. De verdenking is dat de twee mannen ook geld hebben overgemaakt naar mensen in gebieden die onder controle stonden van IS.

Onderzoek

De onderzoeken naar de twee mannen komen voort uit een ander onderzoek naar Hawalabankieren en terrorismefianciering. Vorig jaar april werden twee mannen uit Deventer in dit onderzoek aangehouden. De mannen uit Deventer zouden via hawalabankieren geld hebben verzonden aan personen in Syrië en Turkije. Dit versturen van gelden deden zij vermoedelijk voor derden, meestal gevluchte Syriërs. Onderwerp van onderzoek is of het geld terecht is gekomen bij strijders voor terroristische organisaties, of dat het geld bijvoorbeeld is verstuurd als ondersteuning van achtergebleven Syrische families in strijdgebieden.

De vandaag aangehouden mannen fungeerden vermoedelijk als zogenoemde ‘agenten’ voor de Deventenaren, die in opdracht van het tweetal uit Deventer de te versturen gelden ophaalden van de Syriërs om het geld via ‘hawala’ naar Syrië en Turkije te laten sturen. De twee agenten haalden samen tienduizenden euro’s op. Meer dan 10.000 euro werd overgemaakt aan personen die leven in gebieden die onder controle stonden van terroristische organisaties zoals IS of Jabhat al Nusra. De agenten ontvingen ook gelden uit het midden oosten die ze moesten uitbetalen aan mensen in Nederland, Groot-Brittannië of Duitsland.

In Nederland is het strafbaar om betaaldiensten te verrichten zonder vergunning. Daarnaast is het verboden om gelden ter beschikking te stellen aan terroristische organisaties als IS en Al Qaida.

Hawala bankieren

Hawala bankieren is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. De hoogte van de bedragen en de namen van personen voor wie de gelden bestemd waren, werden door de verdachten doorgegeven aan een wisselkantoor in Turkije. Deze zorgden dat het geld op de plek van bestemming terecht kwam. Eens in de zoveel tijd werd de schuld die verdachten hadden open staan bij het wisselkantoor in Turkije, vereffend. Hoeveel geld er is verstuurd is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk in totaal om tienduizenden euro's. Mensen die betalingsdiensten aanbieden zonder vergunning, onttrekken zich aan het financiële toezicht. Dat is onwenselijk vanwege de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering, daarom treedt de overheid hiertegen op.

Tientallen onderzoeken naar financiering uitreizigers

De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket, behalve dit onderzoek, meerdere onderzoeken naar financiering van personen die zijn uitgereisd om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad. De meeste onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van FIU meldingen. Er zijn tot op heden tientallen personen als verdachte aangemerkt. Zij maakten allen in de periode van 2013 tot en met 2017 geldbedragen over naar familie of vrienden die uitgereisd zijn. Door geld over te maken naar uitreizigers help je om de gewelddadige Jihad mede te financieren en dat is strafbaar gesteld. De bedragen variëren van 100 euro tot 17.000 euro. Ze worden verdacht van terrorismefinanciering. Het OM is voornemens om al die verdachten te dagvaarden om zich voor de rechtbank te verantwoorden.

Aanpak terrorisme financiering

De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door de overheid. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd, dat maakt niet dat je schone handen hebt. Mensen die geld overmaken naar uitreizigers, aanvaarden bewust de aanmerkelijke kans dat de verstrekte gelden worden aangewend voor het plegen van terroristische daden. Door het financieel ondersteunen van gewelddadige jihadstrijders worden zij in staat gesteld om hun strijd verder te voeren. Dat is ernstig, daarom wordt dit aangepakt.