Afleiding in het verkeer

Als je 50 km/uur rijdt, en je kijkt drie seconden op een scherm, dan ben je 42 meter verder. Dat is een half voetbalveld, waarbij je je aandacht niet op de weg hebt gehad. En daardoor kun je een rood stoplicht of overstekende voetganger te laat opmerken. Die paar seconden dat je dat berichtje bekeek, kunnen het verschil zijn tussen veilig thuiskomen en een ernstig ongeval veroorzaken. Toch kunnen veel bestuurders de verleiding niet weerstaan; uit onderzoek blijkt dat 75% van de automobilisten zijn telefoon wel eens gebruikt achter het stuur. 

Focusflitser

Om afleiding achter het stuur tegen te gaan zet het Openbaar Ministerie vijftig focusflitsers in. De focusflitser heeft een camera die het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat kan detecteren. De focusflitser is makkelijk te verplaatsen, waardoor deze op wisselende locaties door heel Nederland ingezet kan worden. Foto’s waarop het systeem een mobieltje in de hand van de bestuurder herkend, worden doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar bekijkt een boa de foto’s nog eens. Is duidelijk dat de bestuurder een mobiel apparaat vast hield? Dan krijgt de kentekenhouder een boete van 430 euro. 

Gezamenlijke aanpak

De focusflitser is een aanvulling op de bestaande handhavingsmethoden tegen afleiding die nu al door de politie worden ingezet, zoals de waarneming door agenten en de inzet van de Monocam en de touringcar. Door op verschillende manieren te waarschuwen voor de risico’s van afleiding en intensiever te handhaven zullen meer bestuurders hun gedrag aanpassen. Het handhaven versterkt zo de boodschap van de MONO-campagne: achter het stuur ben je alléén bezig met het verkeer. En hoe meer focus bestuurders hebben op de weg, hoe meer mensen veilig thuiskomen. 

Locaties

De locaties waar focusflitsers worden geplaatst, worden bepaald door Parket CVOM in samenwerking met de politie en verschillende wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en gemeenten. Hierbij wordt gekeken naar de verkeerssituatie en de verkeersveiligheidsrisico’s op specifieke wegen. 

Veelgestelde vragen

MONO: Ongestoord onderweg

Zorg ervoor dat u in het verkeer altijd volledige aandacht heeft. Elke keer dat u bent afgeleid, verliest u de focus op de weg. Rijdt u bijvoorbeeld 120 km/uur en kijk drie seconden op een telefoon? Dan legt u ongemerkt al 100 meter af, net zo lang als een voetbalveld, zonder op het verkeer te letten.

Zet daarom voor vertrek uw telefoon op ‘Niet storen’ en laat anderen weten dat u onderweg bent. Zo voorkomt u afleiding en blijft u scherp in het verkeer. Dit is niet alleen veiliger voor anderen, maar ook OMdat u veilig thuis wilt komen. Lees meer over MONO.

Bent u het niet eens met een verkeersboete?

Heeft u een verkeersboete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) ontvangen met een letter ‘M’ rechts bovenaan de brief? En bent u het niet eens met deze boete? Dan kunt u in beroep gaan bij de officier van justitie van Parket CVOM.