Reactie op berichtgeving over slimme camera's

Diverse media berichten over een boete die zou zijn opgelegd met behulp van het nieuwe camerasysteem, dat handhaaft op handheld telefoongebruik. Er zou een foto zijn gemaakt van iemand die een flesje drinken vasthoudt, in plaats van een telefoon. De foto zou in mei zijn gemaakt. De nieuwe camera’s handhaven echter pas sinds afgelopen maandag 16 november, en stonden er in mei nog niet.

Als er in mei een foto is gemaakt van een bestuurder die een flesje vasthoudt, is deze gemaakt door een camera van de politie. Dit systeem is sinds vorig jaar actief. De foto’s die daarmee gemaakt worden, worden direct nagelopen door de politie, en overtredingen worden doorgezet naar het CJIB. Daar kan een (menselijke) fout in zijn geslopen, en het is terecht dat de betrokkene hiertegen in verzet gaat. Het is echter onterecht dat er een link wordt gelegd met de nieuwe handhavingscamera's.

Bij het nieuwe camerasysteem dat sinds maandag in gebruik is, selecteert het systeem zelf mogelijke overtredingen. Deze worden daarna nog eens gecontroleerd door een BOA bij het CJIB. Hierdoor is de foutmarge zeer klein.

Vermoed u toch dat een boete onterecht is opgelegd? Dan kunt u eenvoudig in beroep gaan via ons Digitaal Loket Verkeer.