Onderzoek Stint: inhoudelijke behandeling strafzaak gepland

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte in augustus 2023 bekend twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie en de verkoop van de Stint en twee leidinggevenden van deze bedrijven te vervolgen voor het plegen van meerdere strafbare feiten. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is inmiddels gepland en vindt plaats in maart en april 2025.

De vervolgingsbeslissing werd vorig jaar genomen na uitgebreid onderzoek dat werd gestart na het ongeluk in Oss in september 2018. Op grond van dit onderzoek is het OM tot de conclusie gekomen dat de Stint een schadelijk product was, en tot de verdenking dat de verdachten van die schadelijkheden wisten en dat zij hierover zwegen. De verdachten worden daarnaast vervolgd voor valsheid in geschrifte.

Onderzoek

De afgelopen maanden zijn naar aanleiding van onderzoekswensen van de verdediging nog meerdere getuigen gehoord door de rechter-commissaris. Ook de komende maanden wordt nog een aantal getuigen gehoord. Inmiddels zijn 31 maart 2025, 1 april 2025, 3 april 2025, 7 april 2025 en 8 april 2025 gepland voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

De slachtoffers en nabestaanden zijn op de hoogte gebracht van de planning.