Mannen (25 en 28) betalen transactie aan OM in witwasonderzoek

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is in een witwasonderzoek een transactie overeengekomen met twee verdachten. De politie trof bij hen op 15 mei jl. 471.000 euro in contanten aan in een verborgen ruimte in een auto. 

Vergroot afbeelding
Beeld: Loes van der Meer
Bankbiljetten (archieffoto)

De transactie houdt in dat de mannen uit Purmerend (25) en Den Haag (28) afstand doen van de 471.000 euro, de auto met verborgen ruimte, de bestelbus die ook een verborgen ruimte had en van gegevensdragers (waaronder PGP-telefoons). Ook betalen beiden een boete van 20.000 euro. Misdaad mag immers niet lonen. 

De mannen zijn vanwege de overeengekomen transactie in vrijheid gesteld en worden niet langer vervolgd. Zij hebben vanaf hun aanhouding vastgezeten.

Verdachte situatie

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie zagen op vrijdag 15 mei jl. op de A10 bij Amsterdam een auto rijden, die volgens politiesystemen mogelijk betrokken was bij een verdachte situatie. Op het moment dat de agenten de auto ter controle een stopteken willen geven, verlaat deze de A10 richting IJburg. Daar rijdt de auto een parkeergarage binnen. 

Bij aankomst van de agenten in de parkeergarage, zien zij dat de betrokken auto naast een bestelbus geparkeerd staat en dat er een tas vanuit de bestelbus in de personenauto wordt gezet. 

Omdat de agenten vermoeden dat hier mogelijk illegale goederen worden verhandeld, besluiten ze beide auto’s te controleren. 

Verborgen ruimte

Bij controle van de personenauto ontdekt de politie een verborgen ruimte met daarin de bewuste tas. In de tas zitten bundels bankbiljetten in coupures van 50 euro. Het totale geldbedrag bedraagt 471.000 euro. 

De beide mannen zijn direct aangehouden als verdachten van witwassen. Het geld en de auto’s zijn in beslag genomen. 

Hoge transactie

Strafzaken kunnen mede door zittings- en capaciteitsgebrek bij rechtbanken, vaak jarenlang duren. Een buitengerechtelijke afdoening zoals de hoge transactie, schikking of strafbeschikking levert capaciteitsvoordelen voor het OM en de rechtspraak op. Vervolgings- en zittingscapaciteit, en soms ook opsporingscapaciteit kunnen dan aan andere zaken worden besteed. 

Een transactie vormt overigens een uitzondering op de regel dat strafzaken tegen verdachten van witwassen normaliter op zitting worden gebracht. In dit geval ging het om vrij jonge verdachten die nog niet bekend waren bij justitie en is gekozen voor een transactie.