Strafzaak Peter R. de Vries

Op 12 juni 2024 heeft de rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan in de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries. Het OM is vooral blij dat er een uitspraak ligt. Het OM hoopt dat de forse celstraffen enige vorm van gerechtigheid brengen. Al beseft het OM natuurlijk dat geen enkele straf hun verlies kan goedmaken.

Zes van de negen verdachten van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries zijn veroordeeld tot forse straffen. Drie personen werden vrijgesproken. Tegen de schutter, de chauffeur en de moordmakelaar, is op 31 januari 2024 een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank legde resp. twee keer 28 jaar en één keer 26 jaar en een maand op. Tegen drie andere personen zijn straffen tot 14 jaar opgelegd. Drie zijn vrijgesproken voor betrokkenheid bij de  moord op De Vries. 

Appel

In verband met de strafmaat heeft het OM op 24 juni 2024 appel aangetekend. Daarnaast is het OM het niet eens met de vrijspraken die de rechtbank onder andere heeft uitgesproken ten aanzien van de tenlastegelegde criminele organisatie en het terroristisch oogmerk alsmede met de aan de andere verdachten opgelegde straffen. Daarom is in alle zaken hoger beroep ingesteld.

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.