Strafzaak Peter R. de Vries

Op 12 juni 2024 heeft de rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan in de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries. Het OM is vooral blij dat er een uitspraak ligt. Voor de nabestaanden van Peter R. de Vries is er nu duidelijkheid al is de gang naar het gerechtshof niet geheel uitgesloten. Het OM hoopt dat de forse celstraffen enige vorm van gerechtigheid brengen en helpen bij dragen van hun immens verlies. Al beseft het OM natuurlijk dat geen enkele straf hun verlies kan goedmaken.

Zes van de negen verdachten van betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries zijn veroordeeld tot forse straffen. Drie personen werden vrijgesproken. Tegen de schutter, de chauffeur en de moordmakelaar, is op 31 januari 2024 een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank legde resp. twee keer 28 jaar en één keer 26 jaar en een maand op. Tegen drie andere personen zijn straffen tot 14 jaar opgelegd. Drie zijn vrijgesproken voor betrokkenheid bij de  moord op De Vries. Het OM zal de motivering van de rechtbank in alle vonnissen zorgvuldig bestuderen om te beslissen of er gronden zijn om in hoger beroep te gaan. 

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.