Strafzaak Peter R. de Vries

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

Op 1 november 2022 heeft de rechtbank besloten dat de twee strafzaken naar de moord op Peter R. de Vries moeten worden samengevoegd. De ene strafzaak gaat over de vermeende uitvoerders van de moord op de Vries (13Iraklia) en de ander naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen (26Hendon). In juni 2022 eiste het OM tweemaal levenslang in 13Iraklia. De rechtbank is echter niet tot een uitspraak gekomen vanwege nieuwe informatie en besloot dat het proces over moest.  

Op 23 januari 2024 is de inhoudelijke behandeling gestart en die duurt tot juni 2024. Er staan negen verdachten op zitting. Drie verdachten in de strafzaak betreffende de moord op Peter R. de Vries, de vermoedelijke schutter, de chauffeur en de moordmakelaar, hoorden op 31 januari 2024 een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de zes andere verdachten eisten de officieren celstraffen tot 21 jaar.

Op woensdag 12 juni 2024 doet de rechtbank uitspraak.